8 hasznos tipp a penész eltávolításához

8 hasznos tipp a penész eltávolításához, és kialakulásának megakadályozásához

A penész szakszerű eltávolítása technikailag kivitelezhető, ugyan, de sokszor igen drága dolog. Ezért célszerű inkább megelőzni a penész kialakulását, mint utólag orvosolni a problémát.

Alább álljon pár tipp, melyek segítségével az Ön lakása is penészmentes maradhat. (A penész szakszerű eltávolítása után is hasznos megfogadni e tanácsokat!)

 

  1. Csökkentse azon felületek arányát, amelyeken a spórák leginkább megtelepednek! Ilyen anyag a tapéta, tapétaragasztó, textília, fa és a por is. A párás levegő víztartalma lecsapódik, és a nedvesség hatására ezek a felületek ideális táptalajt nyújtanak a levegőben terjedő spórák számára.
  2. A meleg, párás, és a hideg, száraz levegőjű helyiségeket gondosan különítse el. Ezzel megakadályozza, hogy a melegebb, nedvesebb levegő a hűvös részekre érve lecsapódjon, ezáltal nedvességet okozva, ami az 1. pontra vezethető vissza. Ügyeljünk arra, hogy mindig csukjuk az ajtókat!
  3. Ma már számtalan hőmérséklet- és páratartalom-mérő eszköz létezik, melyekkel ellenőrizni tudjuk lakásunk aktuális körülményeit. Így észrevehetőek és az ideálishoz alakíthatóak a levegő hőmérséklete illetve páratartalma. (A levegő optimális relatív, azaz hőmérsékletfüggő páratartalma 50-55%.) Legegyszerűbb ilyen eszköz a Hygrometer, melyet szaküzletekben, vagy akár a bolhapiacon is beszerezhetünk. Természetesen olcsóbb és drágább fajta is kapható.
  4. Gondoljon azokra a tevékenységekre, melyek nedvességet adnak le! Légzés, főzés, mosás, tusolás, … A kipárolgott gőzt a levegő kénytelen felvenni. Ezzel a meleg, nedves levegő abszolút és relatív páratartalma is növekszik. Ellenőrzésképpen: Lásd 3. pont. Ha a harmatpontot átlépi a levegő, a hideg felületeken lecsapódik a pára, ami szintén táptalaja a penésznek.
  5. A szellőztetéssel a meleg csökken a helyiségen belül, azonban higiéniai okokból nélkülözhetetlen. A párás, meleg levegőt hidegre cserélve csökkentjük a levegő relatív páratartalmát. Ellenőrzésképpen: Lásd 3. pont. Ne féljen a túl magas energiaveszteségtől! Gondoljon arra, hogy kevesebb energia kell ahhoz, hogy a száraz levegőt megfelelő hőmérsékleten tartsuk, mint a párás levegőt!
  6. A bukóablakos – szellőztetési stílus helytelen. Ez esetben a levegőcsere elégtelen, inkább kihűl a helyiség, mint kiszellőzik. A bukóablakos – szellőztetőt könnyű megismerni arról, hogy ablakáthidalóját penészréteg borítja. Amennyiben lehetséges, keresztbe – huzattal szellőztessünk, mert másképp a különböző hőmérsékletű levegőáramok összeütköznek és kicsapódás várható!
  7. Fűtse fel teljesen a lakást! Fontos, hogy a falak és a plafon is megfelelő hőmérsékletű legyen, nehogy a lecsapódási hőmérséklet alá essen. Ügyeljen, hogy a falak és bútorok között légrés legyen, ami elősegíti a légmozgást.
  8. A mai modern nyílászárók hermetikusan zárnak. Ezek beépítése után vagy a szellőztetési szokásainkon kell változtatni, vagy kiveszi a gumi – szigetelést, amellyel mesterséges szellőztetés alakul ki. A levétel csak ellenőrzés mellett folyhat, és az ára is elég magas.

Abban az esetben, ha a penész mégis kialakult volna, akkor is először a kiváltó okokat kell megszüntetni. A penész mindegyik családja káros az egészségre, ezért felesleges drága módszerekkel megállapítani a fajtáját. Csak az segít, ha felismerjük és mihamarabb megszüntetjük a penészt kiváltó okokat.

Specialistánk szíves rendelkezésére áll az ügyben!